
BAMA ARROZA: DESAGERTZEKO ARRISKUAN DAUDEN TOKIKO BARIETATEAK BALORIZATZEKO, EZAGUTZEKO ETA KONTSUMITZEKO SENTSIBILIZAZIOA
- Nori zuzenduta: 16-25 urte bitarteko kontsumitzaileak, natura-, ingurumen- eta elikadura-zientziekin lotutako heziketa-zikloak eta graduak egiten ari direnak, hala nola: elikagaiak merkaturatzeko batez besteko zikloa, ingurumen-hezkuntzako eta -kontroleko goi-mailako zikloa, ingurumen-zientzietako gradua eta biologiako gradua. Gipuzkoako eskola espezializatuetan parte hartzen duten sukaldaritza-ikasleak.
- Norekin egin da: Asmoz Fundazioa
- Finantzatzen du: Gipuzkoako Foru Aldundia
- Urtea: 2022
PROIEKTUA
Aurkezten dugun ekimena Boli Kostan inplementatzen den proiektua biltzen duten ekintzen multzoaren parte da, eta Gipuzkoako gizartea tokiko nekazaritzako biodibertsitatea babesteko beharraz sentsibilizatzea du helburu, garapen duin eta jasangarri batean (ekonomikoki, sozialki eta ingurumenaren aldetik) parte hartzen duten pertsonei eta komunitateari aukera emanez. Horrela, gipuzkoarrak kontzientziatzen dira esperientzia honek jatorrizko herrialdearentzat eta Gipuzkoarentzat ekar ditzakeen hobekuntza nabarmenez.
Zehazki, desagertzeko arriskuan dagoen bertako arrozaren barietate bat berreskuratzeko esperientzia zabaldu nahi dugu, Basque Culinary Centerren eta lurraldeko sukaldaritza-eskolen eskutik euskal sukaldaritzan sartuz, produktuaren preskriptore bihur daitezen.
HELBURUAK
Helburu orokorra:
- Gipuzkoako gizartea kontzientziatzea nekazaritzako biodibertsitatearen galera geldiarazteko beharraz, horrela elikagaien sistemen iraunkortasun lehiakorrari eta gizakien eta planeten osasunaren babesari lagunduz, elikagaien balio-katean alde guztiek irauteko dituzten bitartekoak ahaztu gabe.
Helburu zehatzak:
- Aniztasun biologikoa babestearen garrantziari buruzko kontzientzia publikoa hobetzea, baita biodibertsitatearen eta klima-aldaketaren azpian dauden mehatxuei buruzkoa ere.
- FENCOk Boli Kostako Bandama ibaiaren estuarioan Braffédon eta Kébekro komunitateetan egin dituen lorpenen kontzientzia handitzea, dibertsitate biologikoa salbatzeko eta klima-aldaketari aurre egiteko.
- Elikagaien prozesatzearen inguruan dauden emakumeen erakunde kooperatiboak, horien ezaugarri funtzionalak eta proiektu honetan duten eginkizun egituratzailea ezagutaraztea.